År 2002 grundades stiftelsen som kallades “WARIS DIRIE FOUNDATION” med uppgift att stödja kampanjen mot könsstympning.

År 2010 bytte stiftelsen namn till “DESERT FLOWER FOUNDATION” för att återspegla den bredare strategin för att hantera kvinnlig könsstympning. 

För närvarande har organisationen internationellt huvudkontor i Wien, Österrike och har regionala kontor i Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Monaco, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Sverige, Djibouti, Sierra Leone och Polen. De officiella språken är engelska, tyska, polska, holländska, franska och spanska.

Stiftelsens team består av män och kvinnor som arbetar för jämställdhet, mänskliga rättigheter och som alla delar Waris Diries ideal: Stoppa kvinnlig könsstympning!

Desert Flower Foundation och alla dess kampanjer, projekt och aktiviteter finansieras av privat- och företagsdonationer. De viktigaste aspekterna för arbetet inom Desert Flower Foundation är:

HÖG FÖRSIKTIGHET

Genom workshops, seminarier, utbildningar, konferenser, presentationer, välgörenhets-events, online-kampanjer etc.

FÖREBYGGANDE ARBETE

Genom projekt som “Spara en liten ökenblomma”, som syftar till att skydda små flickor i Afrika från att drabbas av könsstympning, FGM.

REPARERA SKADAN

Genom våra Desert Flower Centers försöker vi hjälpa och leda offer för FGM till att så långt som möjligt återvinna livskvaliteten och förtroendet.

 PRISER OCH UTMÄRKELSER

Waris Dirie har fått många prestigefyllda priser och utmärkelser för sitt arbete och sina böcker, till exempel “Women’s World Award” av president Michail Gorbatjov (2004), “Bischof Oscar Romero Preis” av den katolska kyrkan (2005), “Women of the Year award” av tidningen” Glamour “(2000),” Afrika Preis “av den tyska  regeringen och” Corinne Award “av holding-organisationen för den tyska bokhandeln, för den bästa faktaboken. År 2007 fick hon av den franska presidenten Nicolas Sarkozy “Chévalier de la Légion d’Honneur”. Världsdemografiska föreningen nominerade henne som den första kvinnan för “Prix de la Gènèration” och Martin Buber Foundation nominerade henne som den första kvinnan för “Martin Buber Gold Medal”.